Max van Olden | Een nachtmerrie op Ibiza

Max van Olden | Een nachtmerrie op Ibiza

Stel je hebt net je droomklus gedaan: een bruiloft op Ibiza. Honderden mensen op een feest met uitzicht op zee. Gasten die zijn overgekomen uit alle hoeken van de wereld. De duurste champagne, oesters, een top-dj en dansers.

In je hotel laad je de foto’s op je laptop en dan blijkt er niets op je geheugenkaart te staan… Wat je ook probeert, er is niets opgeslagen. Even denk je dat je in een nare droom bent beland en straks wel weer wakker zult worden maar het is echt. Alle honderden foto’s zijn weg… Al die groepsportretten van internationale gasten, het ja-woord, de speeches, het aansnijden van de bruidstaart, het is allemaal in een digitaal zwart gat beland. Een technisch defect waarvoor je geen verklaring kunt vinden.

Een dag later. Je hebt geen oog dichtgedaan. Die avond zou je bij het bruidspaar langsgaan om een eerste selectie te maken, maar je durft niet. Hoe moet je dit afschuwelijke nieuws aan hen brengen? En hoe ga je dit zakelijk gezien overleven? Kan het bruidspaar schade op je verhalen? Je hebt een verzekering maar of deze in dit geval iets uitkeert? Met een schok realiseer je je dat je een eenmanszaak hebt en dus in privé aansprakelijk bent!

Tekortkoming en schade

Dit soort dingen gebeuren helaas echt. In onze praktijk waar we professioneel fotografen adviseren hebben we het onlangs nog eens meegemaakt. Juridisch hebben we het hier over een tekortkoming waardoor de overeenkomst, ofwel de opdracht kan worden ontbonden, zodat je geen recht hebt op enige beloning. En het bruidspaar heeft inderdaad schade geleden. In juridisch jargon heet dat immateriële schadevergoeding, ofwel smartengeld. Per slot van rekening hebben ze geen enkel aandenken aan de mooiste dag van hun leven. En ja, die schade kan ook nog eens op het privévermogen van de fotograaf worden verhaald, want een eenmanszaak heeft geen rechtspersoonlijkheid en daarmee geen afgescheiden vermogen.

Algemene voorwaarden

Terug naar de nachtmerrie op Ibiza. De fotograaf neemt contact op met haar juridisch adviseur. Eén ding blijkt goed te zijn gegaan: de fotograaf heeft de algemene voorwaarden van DuPho van toepassing verklaard op de opdracht. En die kleine lettertjes bepalen dat enige schadevergoeding is beperkt tot het bedrag dat door de aansprakelijkheidsverzekeraar van de fotograaf wordt uitgekeerd, en dat wanneer er om welke reden dan ook niet wordt uitgekeerd: tot het bedrag dat met de opdracht is gemoeid.

De fotograaf verdient dus niets aan de klus, maar verder blijft haar schade beperkt. Het bruidspaar kan naar de rechter stappen, maar de algemene voorwaarden zullen de fotograaf tegen een financiële strop beschermen.

Als jurist kan ik niet vaak genoeg benadrukken dat het essentieel is dat je al in de offertefase verwijst naar je algemene voorwaarden en deze bijvoegt. Met de voorwaarden van DuPho worden alle denkbare risico’s afgedekt of in ieder geval beperkt. Annuleringen, je auteursrechten, recht op naamsvermelding, aansprakelijkheid; al die zaken waar je eigenlijk niet mee bezig wilt zijn waterdicht geregeld. De DuPho voorwaarden worden zelfs door rechters beschouwd als norm. Gebruik ze dus! Het kan je een hoop leed besparen.

Max van Olden is adjunct-directeur en jurist bij DuPho. Met twintig jaar ervaring als auteursrechtadvocaat op zak voorziet hij samen met zijn team beroepsfotografen van advies op het gebied van onder andere auteursrechten, persoonlijkheidsrechten, portretrechten en licenties.

DuPho is de beroepsorganisatie voor professioneel fotografen in Nederland en heeft onder andere een platform speciaal voor trouwfotografie.

Foto: Laila Schoots/DuPho