Blog

De Bruidsfoto Award stimuleert de ontwikkeling van de professionele bruidsfotografie in Nederland en België. Hieronder vind je blogs van professionele trouwfotografen, bedoeld om andere fotografen te inspireren door middel van het delen van hun kennis en ervaringen.

Elke Teurlings | 5 keer 3 tips voor de mooiste journalistieke bruidsfoto’s

Journalistieke bruidsfotografie is een vorm van fotografie waarbij het grootste gedeelte van de bruiloft wordt vastgelegd zonder aan te sturen. Je fotografeert de bruid tijdens het klaarmaken dus op de plek waar ze staat of zit, ook als dat wat licht betreft een minder briljante plek zou zijn. En mocht je een leuk momentje tussen gasten gemist hebben, dan laat je dat; hun beleving staat centraal, je vraagt hen niet om iets opnieuw te doen. We maken herinneringen voor het bruidspaar. Een veelgebruikte uitspraak hierbij is: “We fotograferen je dag zoals hij echt was.” Maar hoe doe je dat? En is dat wel echt zo? Fotografeer je het “zoals het echt was”? JIJ vertelt het verhaal. Jij bepaalt wat je op de foto zet. De verantwoordelijkheid is groot. Jij vormt voor een deel hun herinneringen door de manier waarop je fotografeert. Hoe vertel je HUN verhaal? Hoe zorg je ervoor dat je zonder in te grijpen de mooiste foto’s maakt? 

Lees verder »

Yves Schepers | In hokjes denken

Ben ik een documentaire fotograaf? Ben ik een Fine Art fotograaf? Ben ik een klassieke fotograaf? Je wil als beginnend fotograaf je stijl vinden en een netwerk opbouwen. Dus je zoekt waar jouw creatieve blik je naartoe brengt en zoekt je groep gelijkgezinden. Maar wat als je veel verschillende stijlen interessant vind? Hoe ga je dat rijmen met het gangbare idee dat je als documentaire fotograaf bijvoorbeeld, die lijn dan moet doortrekken in je hele portfolio?

Lees verder »

Jiggy Albums | Het perfecte huwelijk tussen kennis, creativiteit en hoogwaardige trouwalbums

In de wereld van bruidsfotografie draait alles om het vastleggen van de meest intieme momenten van een van de belangrijkste dagen in het leven van een bruidspaar. Je kennis van fotografietechnieken, belichting, en het vermogen om snel te anticiperen op veranderende omstandigheden zijn essentiële vaardigheden voor jou als bruidsfotograaf. Daarom is het ook belangrijk om die prachtige beelden in tastbare herinneringen om te zetten in de vorm van trouwalbums.

Lees verder »

Alexandra Vonk | Tips voor het creëren van portfolio waardige Flat Lays

Als bruidsfotografen vervullen wij de rol van fotograaf, van artdirector en storyteller. Elk moment tijdens de ceremonie, de reacties van de gasten en de dansmoves van de bruidegom op de dansvloer vertellen een verhaal. Evenzo doen alle details, zoals de ringen, oorbellen, schoenen en bloemdecoraties, dat ook. Veel fotografen leggen deze details vast op een natuurlijk en spontane manier, bijvoorbeeld door foto’s te maken terwijl de bruid haar oorbellen in doet of haar schoenen aantrekt, of tijdens het opspelden van de corsages. Hoewel ik dit uiteraard ook doe, maak ik ook detailfoto’s van de sieraden, schoenen en corsages etc door middel van een Flat Lay. De Flat Lays dragen bij aan het visuele verhaal dat het thema, de stijl en sfeer van de bruiloft laat zien. 

Lees verder »

Annemarie Dufrasnes | 7 Effectieve Marketingtips voor Bruidsfotografen: Hoe kan je jezelf onderscheiden en klanten aantrekken

Er zijn veel, heel veel fotografen, maar ik geloof dat er genoeg plek is voor iedereen! Jouw klant zoekt een fotograaf die bij hun past. Jij zoekt een klant waarmee je een klik voelt. Dat je meer dan prachtige foto’s maakt geloof ik meteen. Natuurlijk heb jij een eigen stijl ontwikkeld, van journalistiek, tot romantisch, van moody, tot light and airy, van kleurrijk tot fine art. Je hebt vast binnen deze vormen van bruidsfotografie en je nabewerking een keuze gemaakt. Maar wat gaat jou nu onderscheiden, zodat een klant heel bewust en vol overgave voor jou kiest?

Lees verder »
een man die een fles champagne openmaakt en er spuit allemaal champagne uit

Linda Bouritius | Fotografeer niet als een trouwfotograaf

Ik herinner me mijn allereerste bruiloft nog zo goed. De spanning, de verwachtingen en de zenuwen. Maanden van voorbereiding gingen eraan vooraf. Ik volgde workshops, las blogs en doorzocht eindeloos Pinterest voor tips. Ik maakte lijstjes met ‘must-have’ foto’s en beleefde de dag al duizend keer in mijn hoofd. Daar stond ik dan, vroeg in de ochtend terwijl de zon nog moest opkomen. 

Lees verder »

Bas Uijlings | Ondernemen in Bruidsfotografie: Tips voor succes in 2024

Voor de startende, gevorderde en professionele bruidsfotograaf heb ik de 30 beste tips op een rijtje gezet. Niet alleen om meer opdrachten te krijgen, maar ook om financieel succes te behalen. Wanneer je namelijk geen winst realiseert heb je een hobby en geen bedrijf. Je bent dan ook geen fotograaf, maar je doet bruidsfotografie als hobby. Open en eerlijk communiceren naar je bruidsparen begint met weten waar je staat, hoe groot je ervaring is en wat je doel is.

Lees verder »

sponsors