Linda Bouritius | Fotografeer niet als een trouwfotograaf

Linda Bouritius | Fotografeer niet als een trouwfotograaf

Ik herinner me mijn allereerste bruiloft nog zo goed. De spanning, de verwachtingen en de zenuwen. Maanden van voorbereiding gingen eraan vooraf. Ik volgde workshops, las blogs en doorzocht eindeloos Pinterest voor tips. Ik maakte lijstjes met ‘must-have’ foto’s en beleefde de dag al duizend keer in mijn hoofd. Daar stond ik dan, vroeg in de ochtend terwijl de zon nog moest opkomen. 

Vroeg begon ik bij de bruid: schoenen, jurk, parfum en sieraden het stond allemaal bovenaan mijn lijstje. Terwijl ik me in allerlei bochten wrong om van de regenboogschoenen, het flesje Chanel en het parelarmbandje iets bijzonders te maken, hoorde ik beneden gelach.

De spagaat

Mijn allereerste bruiloft en ik voelde het gelijk, diep van binnen. Die spagaat, wat wordt er van mij verwacht als trouwfotograaf? Wat wil ik zelf vastleggen? Doen zoals het hoort, zoals trouwfotografie eruit ‘hoort’ te zien. Die lachende bruid half in de make-up had ik namelijk niet op Pinterest langs zien komen. En toch, dat diepe gevoel. Ik wil hier helemaal niet in de badkamer staan, ongelukkig op zoek naar een flatteuze plek voor een jurk en een paar saaie schoenen. Ik wil beneden zijn, waar de emoties zich afspeelden, waar herinneringen worden gemaakt.

Weg met dat lijstje

Al snel wist ik dat het lijstje niet mijn lijstje was. De standaard trouwfoto’s waren niet hetgeen waar mijn hart sneller van ging kloppen. Ik kwam erachter dat dat de knipoog van oma is na de first-look of een broer die vol schiet tijdens de ceremonie. Een bruiloft is zo veel meer dan een reeks geplande momenten zoals de eerste blik, de kus en het ja-woord. 

Het zijn juist die tussenliggende momenten die kleur geven aan de dag. Die de authenticiteit van het bruidspaar benadrukken. Ja, ze hebben zich prachtig aangekleed en zorgvuldig een mooie locatie uitgekozen, maar ze zijn het drukst bezig geweest met de gastenlijst. Wie willen ze erbij hebben op hun grote dag? Wie mag aan hun arm schitteren als ze over het gangpad lopen? Wie vangt de bloemen, geeft de hilarische speech of danst het hardst op de dansvloer?

De essentie van een trouwdag

Mensen maken voor mij het verhaal, en daarmee de trouwdag. Deze vurige overtuiging kwam al snel, in mijn eerste jaar als fotograaf, bijna tien jaar geleden naar naar voren. Het is nu die overtuiging die ervoor zorgt dat ik me niet langer beperkt tot het label ’trouwfotograaf’ maar als een fotograaf mij op de dag beweeg. 

Ik laat de verwachtingen van het woord trouwen los en vertrouw volledig op mijn eigen gevoel. Wat raakt mij en wat spreekt mij aan? Een mentaliteitsverandering die mij dichterbij mensen brengt. Weg van de versiering, de opsmuk van een bruiloft, maar diep in de kern van waarom deze mensen hier samen zijn. 

Met een eigen visie het juiste bruidspaar naar je toe halen

Door de verwachtingen rondom trouwfotografie los te laten, kan ik dichter bij de essentie van een bruiloft komen. Het vieren van de liefde, het laten samenkomen van de belangrijkste mensen in iemands leven. Het mooie is, hierdoor trek ik bruidsparen aan die op dezelfde golflengte zitten. 

Door niet langer vanuit een verwachting te fotograferen, maar door mijn eigen visie mee te nemen naar een bruiloft ben ik in staat werk neer te zetten wat geen ander kan maken. Het is mijn humor die ik mag laten zien, mijn gevoel voor schoonheid en mijn gevoel bij al die intieme momenten die we voor de lens krijgen. 

Blijf spelen en blijf jezelf verbazen

Onze mooiste taak als fotograaf is om heerlijk te blijven spelen, het plezier te voelen en het voorrecht van aanwezig mogen zijn op een trouwdag. Onze voelsprieten uit te zetten en te gaan kijken, luisteren en voelen. En hiermee verander je van ‘wat hoort er bij een bruiloft’ naar ‘wat hoort er nu echt bij dit stel’. En dat is voor mij het ultieme recept om een eigen unieke stem aan mijn fotografie te geven .

Linda Bouritius fotografeert sinds 2015 bruiloften op een journalistieke en documentaire wijze. Het vertalen van het unieke verhaal van haar bruidsparen in haar werk ziet ze als haar belangrijkste missie. Hierin gaat ze humor en echtheid niet uit de weg. Haar werk is de afgelopen jaren door verschillende internationale organisaties als Fearless Photographers en This is Reportage beloond met meerdere Awards en topnoteringen.