Alexandra Vonk | Tips voor het creëren van portfolio waardige Flat Lays

Alexandra Vonk | Tips voor het creëren van portfolio waardige Flat Lays

Als bruidsfotografen vervullen wij de rol van fotograaf, van artdirector en storyteller. Elk moment tijdens de ceremonie, de reacties van de gasten en de dansmoves van de bruidegom op de dansvloer vertellen een verhaal. Evenzo doen alle details, zoals de ringen, oorbellen, schoenen en bloemdecoraties, dat ook. Veel fotografen leggen deze details vast op een natuurlijk en spontane manier, bijvoorbeeld door foto’s te maken terwijl de bruid haar oorbellen in doet of haar schoenen aantrekt, of tijdens het opspelden van de corsages. Hoewel ik dit uiteraard ook doe, maak ik ook detailfoto’s van de sieraden, schoenen en corsages etc door middel van een Flat Lay. De Flat Lays dragen bij aan het visuele verhaal dat het thema, de stijl en sfeer van de bruiloft laat zien. 

Bij het stylen van een Flat Lay komt er meer bij kijken dan alleen willekeurig rangschikken van details op een kleed of tafel. Als bruidsfotograaf creëer je het verhaal van jouw bruidspaar op hun trouwdag. Het bruidspaar geeft jou de details en het is jouw taak om alles samen te brengen tot een samenhangend, prachtig verhaal. Jij bent de artist, de storyteller.  

Daarom deel ik graag mijn tips met jou om jouw styling vaardigheden naar een hoger niveau te tillen zodat jij portfolio-waardige Flat Lays kunt creëren. 

Op de onderstaande foto zie je het verschil tussen het detail als Flat Lays (links) en het detail als “actie” foto (rechts).

Wat is een Flat Lay?

Een Flat Lay is een foto die recht van boven is genomen, een vogelperspectief van zorgvuldig gestylde details. Het sleutelwoord is “zorgvuldig”. Dat is hoe je van een middelmatige foto een foto maakt die niet zou misstaan in een tijdschrift.   

De meest gebruikte items voor een Flat Lay zijn de complete stationery set, vow boekjes, trouwringen, overige sieraden, de sluier, bruidsschoenen, bruidsboeket en corsages. 

Het plannen van Flat Lays

Zorg ervoor dat je ruim voor de bruiloft de complete stationeryset ontvangt van het bruidspaar, hetzij via de weddingplanner of rechtstreeks van de kaartontwerper. 

Ik vraag altijd om twee volledige sets, zodat ik de voor- en achterkant in dezelfde foto kan combineren. Steeds vaker zie je ook op maat gemaakte postzegels die passen bij het thema van de bruiloft. Vergeet niet om die ook op te vragen. 

Voorafgaand aan de bruiloft maak ik thuis al verschillende combinaties en fotografeer ze met mijn telefoon. Zo weet ik op de dag zelf al hoe de sets gestyled moeten worden en hoef ik het alleen nog maar af te stylen met bijpassende bloemen die ik van de bruidsbloemist heb gekregen, en de details van de bruid. Het is dus ook belangrijk dat de bruid, de weddingplanner of jijzelf vooraf contact opneemt met de bloemist, zodat ze op de hoogte is om een aantal losse bloemen voor je te bewaren die je kunt gebruiken voor je styling.  

Communiceer vooraf dat de bruid al haar details op één plek in haar bruidssuite klaar heeft liggen, zoals de ringen (zowel trouwringen als verlovingsring), sieraden, schoenen, sluier, parfum, bruidsboeket en corsages. Zo krijg je snel inzicht in wat er allemaal gefotografeerd dient te worden. 

Wat zit er in mijn stylingskit die ik meeneem naar elke bruiloft?

 

Stylingsmatten:

Een stylingsmat is een absolute essentieel. Ik heb ze in verschillende kleuren, zoals wit, crème, roze, grijs en blauw. Afhankelijk van het kleurenthema van de bruiloft neem ik 1 of 2 matten mee die hierbij passen. 

Ringdoosjes:

Tegenwoordig hebben veel bruiden hun eigen ringdoosje passend bij het thema van hun bruiloft. Maar voor het geval dat ze dit niet hebben, neem ik altijd suède ringdoosjes mee van The Mrs Box, in verschillende kleuren.  

Lint:

Zijden lint gebruik ik af en toe om de Flat Lay mee af te stylen. 

Klein schaartje:

Werk je met bloemen, dan is een klein schaartje een must om mee te nemen. 

Tape:

Gebruik ik voornamelijk om de stationery op hun plek te houden. 

Vintage postzegels:

Als het bruidspaar geen postzegels heeft gegeven, dan kun je altijd gebruikmaken van eigen meegenomen postzegels. 

Kleine schaaltjes:

Perfect voor het stylen van sieraden, zoals oorbellen, armbanden en kettingen of corsages. 

Stylingsblokken: 

Om trouwkaarten mee te verhogen en zo meer diepte te creëren in je Flat Lay. 

Houten mini stylingsschaaltjes:

Deze kleine schaaltjes heb ik in verschillende maten en zijn perfect om bloemkoppen in te leggen, zodat de bloemkop recht naar boven wijst. 

Maak een weloverwogen keuze voor de ondergrond van je Flat Lay

De ondergrond van je Flat Lay dient als de basis voor je foto en als een kader voor wat je aan het stylen bent. Kies een kleur die ervoor zorgt dat het onderwerp van je foto er iets uit springt. Als je bijvoorbeeld een witte trouwkaart hebt, is het niet ideaal om een witte achtergrond met dezelfde textuur te kiezen. Kies in plaats daarvan iets dat enkele tinten verschilt. Vraag vooraf ook altijd het kleurenthema bij je bruidspaar of styliste zodat je Flat Lays matchen met de rest van de kleuren en details van de bruiloft. 

Plaatsing van belangrijke items

De manier waarop je belangrijke items plaatst kan jouw Flat Lay maken of breken.

Omdat je een mooie omlijsting rond je afbeelding wilt creëren, is het belangrijk om het onderwerp van de foto binnen de grenzen van dit kader te positioneren.

Gebruik de regel van derden:

Verdeel het kader van een foto in negen gelijke delen met behulp van twee evenwijdige horizontale en twee evenwijdige verticale lijnen. Het plaatsen van de belangrijkste elementen langs deze lijnen zorgt voor een interessantere foto.

Voeg diepte toe in je Flat Lay

Door variatie in hoogte te creëren tussen de verschillende onderdelen van de stationery zullen je composities opvallen. Hier komen de stylingsblokken in verschillende hoogte van pas. Door variatie in hoogte te creëren tussen de verschillende onderdelen van de stationery zullen je composities interessanter worden. De subtiele schaduw die ontstaat door een verhoogd element, verplaatst de aandacht naar dat specifieke stuk en zorgt voor visuele interesse. Een verhoogd element biedt tevens de mogelijkheid om items te overlappen, wat diepte en contrast toevoegt aan je suite. Dit is een handige truc, vooral bij eenvoudige uitnodigingen sets zonder veel textuur of grafische elementen

Breng balans in je Flat Lay

Misschien wel de belangrijkste stylings tip die ik kan geven, is balans. Dit geldt voor de randen, negatieve ruimte, texturen, kleuren, enzovoort. Te veel of te weinig van een enkel element in een deel van de foto kan de foto ongebalanceerd doen lijken. Probeer het hele kader in evenwicht te brengen op een manier die natuurlijk aanvoelt. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld zwart hebt in de linkerbovenhoek van de foto, je zou moeten proberen om iets zwarts of iets met een vergelijkbare kleurintensiteit in de rechterbenedenhoek te hebben. 

Neem afstand

Soms is het beter om even afstand te nemen. Loop weg van je Flat Lay en kom dan terug. Maak een foto met je telefoon om te zien hoe alles erbij ligt. Zo zie je gemakkelijk beoordelen of je Flat Lay in balans is, of iets scheef is of niet op de juiste plek ligt. 

Hopelijk inspireren deze tips jou om met Flat Lays je algehele bruidsreportage naar een hoger niveau te tillen. 

Artikel Bruid en Bruidegom - Flat Lays

Alexandra Vonk: Fulltime bruidsfotograaf sinds 2012. Gespecialiseerd in tijdloze en elegante bruidsfotografie voor bruiloften in Europa. Haar stijl is een combinatie van editorial flair en candid storytelling. Zij fotografeert zowel analoog als digitaal. Sinds 2016 geeft zij ook mentor sessies om bruidsfotografen te helpen met het transformeren van hun bedrijf en mindset naar het succes dat zij verdienen.