Elke Teurlings | 5 keer 3 tips voor de mooiste journalistieke bruidsfoto’s

Elke Teurlings | 5 keer 3 tips voor de mooiste journalistieke bruidsfoto’s

Journalistieke bruidsfotografie is een vorm van fotografie waarbij het grootste gedeelte van de bruiloft wordt vastgelegd zonder aan te sturen.

Je fotografeert de bruid tijdens het klaarmaken dus op de plek waar ze staat of zit, ook als dat wat licht betreft een minder briljante plek zou zijn. En mocht je een leuk momentje tussen gasten gemist hebben, dan laat je dat; hun beleving staat centraal, je vraagt hen niet om iets opnieuw te doen.

We maken herinneringen voor het bruidspaar. Een veelgebruikte uitspraak hierbij is: “We fotograferen je dag zoals hij echt was.” Maar hoe doe je dat? En is dat wel echt zo? Fotografeer je het “zoals het echt was”?

JIJ vertelt het verhaal. Jij bepaalt wat je op de foto zet. De verantwoordelijkheid is groot. Jij vormt voor een deel hun herinneringen door de manier waarop je fotografeert. Hoe vertel je HUN verhaal? Hoe zorg je ervoor dat je zonder in te grijpen de mooiste foto’s maakt? 

Hoe stel je het bruidspaar ultiem gerust zodat zij kunnen genieten en er compleet op kunnen vertrouwen dat alles goed op de foto komt?

In dit artikel lees je 5 keer 3 tips voor de mooiste journalistieke trouwfoto’s.

1. Ga optimaal om met het aanwezige licht

1. Zijlicht

Een van onze favoriete soorten licht is zijlicht. Het benadrukt de mooie vormen van je onderwerp. Wij houden van de schaduwen die door zijlicht ontstaan en spelen hier ook mee.

Tegenlicht heeft wat mij betreft ten onrechte een negatieve bijklank. Op de eerste plaats heb je tegenlicht nodig als je een spannend silhouet wilt maken. Daarnaast is er goed mee te werken, mits je weet hoe je met je apparatuur omgaat. Eén manier is om je foto onder te belichten; zorg ervoor dat je weet hoever je hiermee kunt gaan zodat je het tegenlicht niet helemaal uit laat bijten. Een andere manier is om in te flitsen.

Is er fel zonlicht? Dit kun je bijvoorbeeld creatief gebruiken door te belichten op de hooglichten. Zo leg je de nadruk op net dat ene deel waar het zonlicht op valt.

Vorige slide
Volgende slide

2. Zorg voor rust of interessante lagen in je compositie

1. Opgeruimde foto’s

Jij bepaalt wat je op de foto zet, wat je afsnijdt en welke lelijke stopcontacten niet in beeld komen. Door de manier waarop je fotografeert, kun je de rommeligste plekken nog elegant vastleggen. Fotografeer ruimtes recht; zorg dat een van de vier muren een recht canvas is waarvoor het tafereel zich afspeelt. Verstop storende elementen en voorkom dat palen of andere lijnen door hoofden snijden.

Speel met symmetrie; dit zorgt voor natuurlijke esthetiek. Verschillende perspectieven (hoog en laag, dichtbij en veraf) zorgen voor meer variatie in je foto’s.

Fotografeer verschillende lagen in je foto; zorg voor een interessante voorgrond, hou in de gaten wat daar achter gebeurt en laat dit in 1 foto samenvallen. Dit is iets wat je eindeloos kunt blijven perfectioneren, en wat mij betreft een van de mooiste én leukste uitdagingen van bruidsfotografie.

Vorige slide
Volgende slide

3. Blijf steeds alert op spontane momenten

1. Wat wil het bruidspaar terugzien?

Houd in je achterhoofd dat een bruidsreportage een opdracht is. Dit betekent niet dat je met een shotlist moet gaan werken, maar wel dat je beseft dat er bepaalde elementen in een bruidsreportage horen. Reacties van zowel het bruidspaar als hun gasten, liefde tussen alle mensen die aanwezig zijn, detailfoto’s van de ringen, de taart, speciale voorwerpen, de trouwlocatie, speciale wensen van het bruidspaar…

Vraag je continu af: waar gáát deze foto over? Soms zit de mooiste blik net in het moment erná: blijf bij de mensen, met je camera klaar.

Het is bijna nooit zo dat je een moment ‘vangt’. Het gaat veel meer over anticiperen, vooruitdenken en (af)wachten. En natuurlijk kan er soms ineens iets gebeuren, dan moet je snel handelen; daarvoor is het heel belangrijk dat je exact weet hoe je apparatuur werkt.

Heb je oma nog niet lachend op de foto? Maak er een projectje van. Er kómt een moment dat ze, met iemand in gesprek of luisterend naar een leuke speech van haar zoon in lachen uitbarst en dán wil je er klaar voor zijn.

Vorige slide
Volgende slide

4. Focus op de mooiste emoties

1. Emoties zijn een reactie

Emoties zijn altijd een reactie op iets dat gebeurt in interactie tussen mensen. Dus bijvoorbeeld knuffels bij felicitaties, als reactie op wat de trouwambtenaar zegt, na speeches of het stil lezen van een brief. Hou je ogen en oren open voor de mooiste interacties tussen het bruidspaar en hun gasten en gasten onderling.

Wees alert bij interacties met intimi. Moeder, vader, zus, broer, grootouders, beste vrienden… Op de eerste plaats zijn zij de belangrijkste mensen om op de foto te zetten en op de tweede plaats zijn zij vaak ook degenen waar het meest gebeurt, emotioneel gezien.

Wij zijn bij de meeste van onze bruiloften tot het eind van de bruiloft geboekt. Het feest, de laatste dans, een sparkle exit… het is een heel andere wereld. Als het bruidspaar dit nog beleeft, doe je ze tekort als je dit niet vastlegt. Zorg ervoor dat je weet hoe en dat bruidsparen zien hoe dierbaar deze momenten zijn; deze waardevolle foto’s maken het verhaal in het trouwalbum compleet.

Vorige slide
Volgende slide

5. Voorkom dat gasten in de camera kijken

1. Jij bepaalt hoe je hen op de foto zet

We leven in een cultuur van selfies en nog steeds hoor ik ouders hun kinderen vragen te lachen voor de smartphone camera. Het is begrijpelijk dat sommige kinderen (en volwassenen) in je lens kijken, omdat ze doen wat er normaal gesproken van hen verwacht wordt. Onze visie is dat in een bruidsreportage foto’s zitten van de momenten zoals ze waren. Wanneer mensen in de lens kijken, zijn ze zich duidelijk bewust van de aanwezigheid van de camera en zijn ze niet in het moment aanwezig. Een van de dingen die je kunt doen om dit te voorkomen, is niet afdrukken als ze in je lens kijken. Mensen merken dan dat het blijkbaar bij jou anders werkt en gaan verder met hun eigen bezigheden.

Zorg dat je er altijd bent. Door jouw fysieke aanwezigheid en dat je er al vroeg bent kunnen het bruidspaar en hun gasten ‘acclimatiseren’. Vervolgens ben je er continu; iedereen went aan jouw bewegingen en geluiden waardoor ze volledig opgaan in de dag, zonder met jou bezig te zijn.

Ga niet in op tussentijdse verzoekjes: “Kun je een foto van ons maken?” Geef in plaats daarvan een alternatief moment waarop dat wel kan: bijvoorbeeld tijdens de groepsfoto’s, waar het licht en de achtergrond zorgvuldig gekozen zijn en jij de mooiste foto’s van hen zult maken. Zo zeg je geen nee, maar voorkom je dat gasten het idee krijgen dat je doorlopend in-de-camera-kijk-portretten van hen maakt.

Vorige slide
Volgende slide

Tot slot

Wij krijgen iedere bruiloft wel de vraag “Hoeveel foto’s maken jullie eigenlijk?” Veel. Dat komt doordat je wat ons betreft nooit klaar bent met een foto. Het kan altijd beter. Je compositie kan beter, de lagen kunnen beter samenvallen, het moment kan zich herhalen en nog intenser uitpakken. We staan altijd ‘aan’ om de mooiste beelden van de bruiloft vast te leggen en zo het complete verhaal van de dag te vertellen.

Over Elke Teurlings

Elke Teurlings is samen met Edward Hollander bruidsfotograaf en mentor voor fotografen bij Azcona Fotografie. Edward en Elke fotograferen beiden al sinds het analoge tijdperk en maakten van hun passie hun beroep. Ze hebben een achtergrond in het onderwijs en sinds 2016 fotograferen ze samen bruiloften. Hun bruidsfoto’s worden nationaal en internationaal geprezen door verschillende wedstrijden. In 2020 stonden zij in de top 5 van Europa, in 2022 in de top 10 van Nederland. Daarnaast maken zij de podcast ‘Echtgenoten’ vol bruisende bruiloftstips en verhalen over de liefde.

Hun kracht zit in de samenwerking. Door elkaars sterke punten volledig in te zetten, geven zij hun bruidsparen het beste resultaat. Kleurrijke, kunstzinnige beelden waarbij de unieke trouwlocatie en het bruidspaar een symbiose vormen, worden afgewisseld met dierbare emotionele momenten en foto’s waar de feestvreugde vanaf spat. Het zijn de beelden van alle mooie momenten van de bruiloft die door het bruidspaar voor altijd gekoesterd zullen worden.