Karlis Kalnins | Hoe AI-beeldbewerking me concurrerend houdt in de markt

Karlis Kalnins | Hoe AI-beeldbewerking me concurrerend houdt in de markt

Ik ben Karlis, een professionele fotograaf met 13 jaar ervaring. Ik gebruik AI-beeldbewerking al meer dan twee jaar, waarin ik verschillende tools heb getest en nu werk met de Duitse leverancier Neurapix. Aanvankelijk dacht ik dat het te mooi klonk om waar te zijn, maar het werkt. Als collega-fotograaf wil ik mijn ervaringen van de afgelopen jaren delen, omdat je AI-bewerking echt moet overwegen als je concurrerend wilt blijven en de drempel om te beginnen niet meer zo hoog is als vroeger!

Hoe kan kunstmatige intelligentie mijn foto’s precies zo bewerken als ik dat zou doen? Toen ik twee jaar geleden voor het eerst over deze mogelijkheid hoorde, kon ik het me niet voorstellen. Ik moest begrijpen dat het gaat om een synergie tussen mijn menselijke intelligentie en kunstmatige intelligentie.

Vanuit mijn perspectief zijn er drie soorten AI voor fotografen. Ten eerste is er het genereren van nieuwe foto’s op basis van bestaande beelden. Sommige fotografen maken hier al winstgevend gebruik van, maar het wordt vaak kritisch besproken in de branche vanwege de vele open vragen over auteursrecht en creativiteit.

Dan is er beeldmanipulatie via AI, waarbij je in Photoshop bijvoorbeeld gezichten kunt verwisselen. En er is beeldbewerking met behulp van AI, wat ik als puur voordelig zie. Het ondersteunt me aanzienlijk zonder iets van mijn creativiteit af te nemen; het neemt alleen de taken over die ik minder leuk vind. Ik behoud altijd de volledige controle over mijn workflow.

Wanneer is AI-beeldbewerking zinvol voor mij?

AI-ondersteunde beeldbewerking is altijd handig als ik méér dan 20 afbeeldingen moet bewerken. Op dat moment bespaart het al tijd. Ons doel bij beeldbewerking is altijd een consistente visuele presentatie. De afbeeldingen moeten er naadloos uitzien. Tegelijkertijd willen we onze eigen stijl erin brengen, ons handelsmerk. Daar zijn we tenslotte voor geboekt.

Zodra ik mijn voorkeuren aan de AI heb laten zien – net zoals ik dat aan een collega of een montagebureau zou doen – kan AI ze toepassen. Ik heb de afgelopen jaren uitgebreid getest en gewerkt met verschillende tools. De beste resultaten voor mij komen van het huidige product van mijn keuze van Neurapix. Deze leverancier heeft extra voordelen ten opzichte van andere diensten, die ik later zal toelichten.

Lightroom-presets slim maken met AI

Velen van ons gebruiken presets in Lightroom. Ruwe schattingen suggereren dat tussen de 50 en 70 procent van de professionele fotografen op deze manier begint met het bewerken van afbeeldingen. Voorinstellingen geven een algemene richting aan door in bepaalde situaties een specifieke look te creëren. Maar als het daglicht in de loop van de dag verandert in kunstlicht, past onze voorinstelling niet meer.

We besteden veel tijd aan het handmatig corrigeren van talloze beelden. Met mijn eigen klassieke preset begin ik met ongeveer 30 procent van mijn beeldbewerking. Maar vandaag de dag is er veel meer mogelijk omdat Neurapix mijn preset slim heeft gemaakt. Hun AI begrijpt hoe ik in die specifieke belichtingssituatie zou bewerken om een consistente look te behouden. Vervolgens past het de schuifwaarden in Lightroom voor elke foto afzonderlijk aan, in plaats van altijd dezelfde statische waarden in te stellen.

Hoe leert de AI mijn bewerkingsstijl?

Ten eerste heeft de AI-voorbeelden nodig om van te leren. Bij Neurapix heb ik meestal 500 bewerkte RAW-afbeeldingen nodig om mijn eigen SmartPreset te maken. Dat zijn er aanzienlijk minder dan bij andere tools die ik gebruikte, waardoor fotografen gemakkelijker en sneller aan de slag kunnen.

De foto’s moeten in een consistente stijl worden bewerkt, zodat de AI begrijpt hoe ik onder verschillende lichtomstandigheden zou bewerken om mijn persoonlijke look te bereiken. Ik kan bij Neurapix zelfs met slechts 20 beelden beginnen als ik bijvoorbeeld snel een nieuwe stijl wil creëren voor een specifieke zakelijke shoot. Neurapix noemt deze functie “Kickstart”.

Na een korte wachttijd ontvang ik mijn SmartPreset en kan ik deze meteen gebruiken om te bewerken. De AI heeft echter nog meer potentieel, omdat het blijft leren bij elke handmatige aanpassing die ik maak. Ik kan mijn SmartPreset op elk moment gratis verfijnen. Door middel van feedback, vergelijkbaar met wat ik een collega of een bewerkingsbureau zou geven, wordt mijn SmartPreset beter en nauwkeuriger.

Tijd en geld besparen met AI-beeldbewerking

Het gebruik van AI in beeldbewerking bespaart me een aanzienlijke hoeveelheid tijd en geld. Als ik 600 foto’s in Lightroom zou willen bewerken, zou me dat ongeveer zes uur kosten. Als ik iemand zou zoeken die het voor 15 euro per uur zou doen, zou het me 90 euro kosten. Voor dit bedrag zouden weinigen werken, en het is ook niet per se eerlijk. En dan zou ik nog steeds alle afbeeldingen opnieuw moeten controleren en mogelijk handmatige aanpassingen moeten doen.

De AI-tool van mijn keuze, Neurapix, kost me € 49,95. En dat is niet voor zes uur, maar voor een hele maand. Het kan een onbeperkt aantal foto’s bewerken en krijgt de resultaten in real-time. De AI heeft minder dan de tijd van een kop koffie nodig om mijn 600 foto’s te bewerken.

Kwaliteitsverbetering door het gebruik van AI

Dit is misschien verrassend, maar het gebruik van AI voor bewerking leidt ook tot kwaliteitsverbetering. Voor de duidelijkheid: ik zou mijn foto’s niet uploaden naar een online galerie voor mijn klanten zonder ze te beoordelen. En dat is niet het doel van een foto-AI – die moet mij ondersteunen. Toch is met Neurapix ongeveer 90 procent van mijn beeldbewerking al gedaan als ik zelf aan het proces deelneem.

Het coole van AI is dat het deze 90 procent altijd bereikt, zonder uitzondering, omdat het onafhankelijk is van externe factoren zoals het tijdstip van de dag, een gekalibreerd scherm of mijn concentratie. Hoewel deze factoren mijn menselijke bewerking kunnen beïnvloeden, werkt de AI altijd precies hetzelfde – en dus consistenter dan wijzelf.

Volledig geïntegreerd in Lightroom: mijn workflow blijft hetzelfde

Een van de grootste voordelen van Neurapix voor mij is dat het team een plugin heeft ontwikkeld die direct is geïntegreerd in Lightroom Classic. In tegenstelling tot andere aanbieders hoef ik geen andere app te gebruiken en kan ik altijd in mijn gebruikelijke workflow blijven. Het werkt dus net als handmatig bewerken of het gebruik van klassieke voorinstellingen. We importeren onze RAW-afbeeldingen in Lightroom, selecteren ze met Cmd+A en klikken vervolgens op “Foto’s bewerken” in het Lightroom-menu.

Een ander groot voordeel van Neurapix is de optie om de foto’s lokaal op mijn eigen computer te laten bewerken (via het flat-rate prijsmodel). De eerste bewerkte foto’s verschijnen na 20 tot 30 seconden in realtime in mijn galerijweergave, zodat ik meteen met de eindcontrole kan beginnen. Meestal hoef ik slechts kleine aanpassingen te doen aan elke tiende tot twintigste foto.

Ik heb ook de optie om mijn foto’s te laten bewerken via de Neurapix servers in Duitsland – ook extreem snel, tot 1.000 foto’s per minuut. Er worden trouwens alleen kleine gegevenspakketjes geüpload en gedownload, niet de hele RAW-afbeeldingen. Maar ik raad het vaste tarief aan omdat het dezelfde technologie is en er helemaal geen wachttijd is. Probeer het gewoon zelf uit.

Positioneren als fotograaf: snelheid is belangrijk

Degenen die grote hoeveelheden foto’s bewerken, weten het: Vooral in het hoogseizoen kan ik niet elke foto tot in detail bewerken en retoucheren. Want professionele fotografie draait ook om snelheid. We hebben deze ontwikkeling al gezien met de opkomst van online platforms. De collega’s die meegingen in de online trend om producten snel te leveren, hebben het overleefd. Anderen zijn echter achteropgeraakt.

Het maakt klanten vaak niet uit hoeveel moeite we hebben gedaan voor de 20e felicitatie in een trouwreportage. Ze willen vooral hun foto’s zo snel mogelijk. Voor mij als fotograaf gaat het erom concurrerend te zijn en niet achterop te raken. Met diensten als Neurapix kunnen we concurrenten bijhouden die al AI-tools gebruiken en in staat zijn om een shoot op dezelfde dag af te leveren. De AI helpt ons dus om onze positie in de markt te verbeteren.

Geen AI-tegenspraak: meer creatieve vrijheid & schietpartijen

Precies deze snelheid is een ander voordeel van AI met betrekking tot creativiteit, omdat het me ook meer vrijheid geeft om creatief te zijn. Ik kan meer tijd besteden aan de echt belangrijke foto’s van een shoot en ze perfect afleveren. Of bijvoorbeeld het hele project in zwart-wit afleveren (wat Neurapix sinds kort ook aanbiedt).

Naast het bewerken kan ik nu twee keer zoveel opdrachten aannemen als voorheen, wat natuurlijk ook financieel loont. Dankzij AI kan ik meer tijd investeren in wat ik het leukst vind: fotograferen. Neurapix stelt me in staat om creatiever te zijn en met mensen te werken.

Het is aan elke fotograaf om deze nieuwe mogelijkheden te verkennen. We kunnen ons verzetten tegen kunstmatige intelligentie in de fotografie en technologische ondersteuning afwijzen. Maar dan verliezen we misschien vroeg of laat ons concurrentievoordeel. Ik wil je aanmoedigen om het eens te proberen!

Persoonlijke tips wat je kunt doen met AI-tools zoals Neurapix:

  • Bied je klanten een optionele express-levering;
  • Bied je klanten de hele shoot ook in zwart-wit aan;
  • Laat Neurapix eerst je hele fotoshoot bewerken voordat je begint met cullen (voor gebruikers met een vast tarief);
  • Maak gratis verschillende SmartPresets voor verschillende gelegenheden (bruiloft, zakelijk, reizen, enz.).
Portret foto van Karlis Kalnins

Over Karlis Kalnins

Als je het zijn twee dochtertjes vraagt, bestaat er geen twijfel over dat Karlis Kalnins, bruidsfotograaf uit Bremen (DE), de beste vader ter wereld is en natuurlijk de beste fotograaf. Hij gelooft in de liefde, ook al doen bruiloften hem niet meteen zwijmelen. Het zijn eerder de mensen en hun relaties met elkaar die zo uniek zijn op deze dag.

Karlis is gefascineerd door het idee dat de foto’s over een paar jaar of zelfs decennia een soort tijdmachine worden, waardoor je er even naar terug kunt gaan. Daarom ligt zijn focus des te meer op de tijdloze en puur documentaire vorm van trouwreportages – zonder zich te bemoeien met de dag en de momenten, zonder rook en spiegels. Hij benadert elk moment en elke ontmoeting met de grootst mogelijke gevoeligheid en empathie. Het resultaat zijn expressieve en openhartige beelden die het verhaal van bruidsparen en hun liefde vertellen.

Meer actualiteiten